miércoles, 19 de enero de 2011

- 80è aniversari de la proclamació de la República catalana i de la Segona República espanyola - 75è aniversari de l’ inici de la Guerra civil espany

2011


L’any 2011 té una significació especial pel que fa a la memòria dels anys de la Segona República i la Guerra Civil. En concret, el 14 d’abril de 1931 Francesc Macià va proclamar la República catalana com estat integrat en la federació ibèrica –transformada a partir del 17 d’abril en la Generalitat de Catalunya- i a Madrid es va constituir el govern provisional de la Segona República. Per tant, es compleixen 80 anys d’aquells fets que van possibilitar l’experiència democràtica de la Segona República. Cinc anys més tard, el juliol de 1936, el cop d’estat encapçalat per una part de l’exèrcit, que tenia el suport d’una àmplia coalició conservadora, va comportar el començament de la Guerra Civil. D’aquest esdeveniment també es commemora la xifra emblemàtica del 75è aniversari. En el marc memorial d’aquella època tan convulsa i transcendent, i que coincideix amb el 72è aniversari de l’ensulsiada republicana el febrer de 1939 i el posterior exili, el MUME proposa un acte que recorda i posa en valor tots aquells fets que van colgar el país en una llarga dictadura a partir de l’hivern de 1939.

A títol d’homenatge i record es presenta l’espectacle:

LES CANÇONS DELS BRIGADISTES

Del BROSSA QUARTET DE CORDA

Dissabte, 12 de febrer, a les 19h

Sala "Els porxos de Can Laporta", davant del MUME

Entrada gratuïta

El Brossa Quartet de Corda fou el responsable d’interpretar per al darrer acte d’homenatge a les Brigades Internacionals ‐en commemoració al 70è aniversari de la seva participació a la Guerra Civil espanyola‐ les cançons i himnes que van ser emblema de la seva lluita. La formació va protagonitzar aquell 25 d’octubre una vetllada plena d’emoció compartida amb els brigadistes internacionals supervivents i les seves famílies. Ara recuperen aquell repertori i l’ofereixen en concert

“Les cançons dels brigadistes” pretén ser un homenatge als antics herois anònims, amb un repertori que recupera les melodies històriques en defensa dels valors de llibertat i solidaritat. Amb un estil elegant i virtuós, les cançons de la resistència espanyola mostraran connexions amb el flamenc, la música clàssica, la música gitana o el jazz.

Amb la col∙laboració de la cantant Marta Valero, el percussionista Pinyu Martí i l’acordionista Gregori Ferrer, el Brossa Quartet de Corda proposa una manera molt suggerent de recuperar la memòria històrica a través de la música i l’emoció.

El repertori inclou temes com: Gallo negro, gallo rojo ‐Si me quieres escribir ‐El quinto regimiento ‐El tururururú ‐Viva la quinta brigada ‐Bella Ciao ‐Los cuatro generales ‐Txoría, txorí ‐Canción de las brigadas internacionales ‐Tango del camp d’Argelers‐sur mer ‐Himne de l’exèrcit popular ‐Dime dónde vas morena ‐A las barricadas-...

Intèrprets:

BROSSA QUARTET DE CORDA

Aleix Puig i Pere Bartolomé, violins

Imma Lluch, viola

Oleguer Aymamí, violoncel

GREGORI FERRER, acordió cromàtic i arranjaments

JOSEP “PINYU” MARTÍ, percussions

MARTA VALERO, cantant

El concert es complementa amb un vídeo, entrevista a Lluís Martí Bielsa, guàrdia d’assalt durant la Guerra Civil en col∙laboració amb les Brigades Internacionals.

Realització: Rosa Rydhal Guió: Aleix Puig, Imma Lluch.

1 comentario:

Anónimo dijo...

La proclamació de la república catalana, és una dada molt important que cap català hauria de deixar de commemorar. Si llavors va aixecar el fervor ciutadà, avui s'hauria de convertir igualment en una aspiració ciutadana.
Catalans: independència o bé república!