sábado, 18 de septiembre de 2010

XI Jornadas El Maquis en Santa Cruz de Moya.

Crónica rural de la guerrilla española. Memoria Histórica Viva. 1, 2 i 3 d’octubre de 2010

L’Associació sociocultural La Gavilla Verde organitza les XI Jornadas El Maquis a Santa Cruz de Moya (Cuenca), una iniciativa que va començar l’any 2000 i que ara arriba a la seva onzena edició consolidada com a una plataforma de reflexió, divulgació, coneixement i reconeixement de l’Espanya oblidada.

Un dels eixos temàtics de les jornades seran les polítiques públiques de la memòria en què es tractaran les experiències del programa aragonès “Amarga memoria” i del Memorial Democràtic de Catalunya.

Com ja és habitual es presentaran els treballs d’exhumació portats a terme per la Secretaría de Desaparecidos de La Gavilla Verde en col·laboració amb el Grupo Paleolab i es presentarà l’informe tècnic de les exhumacions realitzades a Albalat dels Taronjers i Benagéber.

Les jornades comptaran amb la participació de juristes per tal d’analitzar la situació actual de la justícia en relació als crims realitzats durant la dictadura, i en concret de la incomprensible imputació del jutge Garzón per tractar d’investigar-los.

Els espais especialitzats se centraran en la presència de les associacions franceses que treballen en mantenir viva la memòria de la participació dels espanyols en l’alliberament de França i els treballs que es realitzen en l’actualitat des de diversos fronts, des de la recerca a la reivindicació.

El cas de Catalunya es tractarà en profunditat atès el seu interès tant per la seva proximitat a la frontera i la seva immersió en les rutes emprades per a la infiltració d’homes des de França, com per la gènesi del moviment reivindicatiu de postguerra que s’hi va conformar i que esdevingué de la fugida de milers de persones dels seus pobles que varen trobar acollida en el desenvolupament industrial.

La tarda del dissabte es presentaran diverses investigacions que s’estan duent a terme, la majoria d’elles noves i que abasten el territori peninsular.

Per a més informació cliqueu en el següent enllaç.

Podeu veure el programa provisional clicant aquí.

No hay comentarios: