miércoles, 12 de octubre de 2011

Exposició Temporal

Exposició “Virgilio. Virgili Batlle Vallmajó. La radicalitat estètica d’un pintor català anarcosindicalista exiliat a Tolosa"

Es tracta d’una exposició monogràfica sobre un dels artistes exiliats catalans més rellevants i poc coneguts. Nascut a Olot l’any 1915, la seva memòria va ser totalment esborrada després de la Guerra Civil. De jove havia treballat en la indústria de la imatgeria, el ram del tèxtil i el sector paperer. Va desenvolupar activitats sindicals i alhora va participar en diverses iniciatives culturals, esportives i associatives. Arran de la revolta militar contra la República, es va incorporar al Comitè Antifeixista de Sant les Fonts, on treballava. Va anar de voluntari al Front d’Aragó i posteriorment es va exiliar a l’Estat francès. Va viure un temps a Montalban i després, un cop casat, s’instal·là a Tolosa de Llenguadoc, ciutat que acollia una nombrosa colònia anarquista, on va morir l’any 1946 a causa d’una tuberculosi.

Virgili Batlle Vallmajó fou un pintor que, malgrat que va realitzar la seva obra en condicions de penúria, marginalitat i malaltia, va ser decisiu per mantenir i renovellar la via de la modernitat i de les avantguardes durant els anys quaranta. La seva aportació estètica parteix bàsicament d’experiències d’origen cubista des de les quals va arribar al conreu d’una pintura no figurativa, molt sintètica i d’una gran radicalitat formal. Històricament, l’obra de l’artista ocupa una posició pionera entre els autors nascuts a l’Estat espanyol que van conrear l’abstracció geomètrica. Les seves pintures suggereixen l’aspiració de construir una realitat alternativa i sense dependències que es pot veure en correspondència a les seves ànsies utòpiques i llibertàries.

D’aquesta exposició, comissariada per l’historiador de l’art Narcís Selles, se n’editarà un llibre-catàleg.

Exposició del 15 d'octubre de 2011 al 15 de gener de 2012.

No hay comentarios: